Brokolicové karbanátky se sýrem (Břicháč Tom)

Brokolicové karbanátky se sýrem (Břicháč Tom)
  • Čas přípravy
    30 min
  • Doba vaření
    40 min
  • Porce
    4
  • Ready In
    60 min

Břicháč Tom je pro mě inspirací při zdravé stravě, jediné, co mě trápí při vaření podle jeho knih, kterých jsem hrdou majitelkou je popis ingrediencí. Na některé se občas v postupu zapomene a některé jsou velice neurčité. Připravuji si sama tyto recepty a snažím se je dovést k dokonalosti.

Brokolicové karbanátky se sýrem jehož originální název v knize Břicháče Toma je brokolicové kuličky je jednoduchá a zdravá večeře. Recept je vegetariánský a hodí se skvěle jako zobání k večerní televizi.

Suroviny na brokolicové karbanátky se sýrem

  • 1 brokolice
  • 100 g Eidamu 30%
  • 200 g mletých ovesných vloček
  • 1 syrová brambora
  • 2 vejce
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 2 stroužky česneku
  • hrst čerstvé petrželky
  • olivový olej
  • sůl & pepř

TIP: V receptu lze nahradit Eidam mozzarellou light nebo parmazánem, který dodá karbanátkům výraznější chuť.

Postup přípravy brokolicových karbanátků se sýrem

  1. Nejprve si v hrnci s osolenou vodou uvařte brokolici. Měla by být měkká zhruba po 20 minutách vaření.
  2. Uvařenou brokolici slijte a poté umístěte do mísy, kde ji rozmixujte tyčovým mixérem.
  3. K brokolici nastrouhejte mrkev, petržel, bramboru a sýr. Přidejte také 2 prolisované stroužky česneku a 2 vejce. Do směsi přidejte mleté ovesné vločky, kterými směs zahustíte. Nakonec dochuťte solí, pepřem a nasekanou natí z petrželky.
  4. Ze směsi tvarujte kuličky nebo karbanátky, které pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Směs je trochu lepivější, takže si zvlášť do misky dejte vlažnou vodu a vždy než začnete tvarovat karbanátek ze směsi si ve vodě namočte ruku.
  5. Připravené kuličky/karbanátky pečte zhruba 25-30 minut v předehřáté troubě na 200°C. V průběhu pečení potřete kuličky olivovým olejem.

TIP: Do směsi na brokolicové kuličky můžete přidat najemno nakrájené 1-2 šalotky nebo 1 klasickou bílou cibuli. Lze také přidat jarní cibulku.

Další recepty od Břicháče Toma:

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..